Før du kjøper hekkesaks

lørdag 1. mai 2021
Før du kjøper hekkesaks

Hekksakser er kanskje den produktgruppen hvor overgangen fra bensin og 240V til batteri har gått aller raskest. Årsaken til dette er nok først og fremst at batterisaksene oppleves å være langt enklere i bruk.

Tenk etter hvor du kommer til å bruke hekksaksen mest, for dette påvirker arbeidsstilling. Når du jobber med en hekksaks, benytter du i de fleste tilfeller kun armene. For de fleste blir det fort veldig tungt å holde en maskin på flere kilo over lang tid, ofte med armene hevet over hodet. Av den grunn er det viktig å velge en maskin som er tilpasset din egen fysikk, slik at du får gjort jobben uten å slite deg helt ut. Hvis du stort sett skal bruke saksen til å trimme en høy hekk, kan det være en idé å skaffe seg en maskin som ikke er altfor stor og tung for deg. Har du en lav hekk, kan det hende du lettere kan jobbe komfortabelt med en større og kraftigere maskin.

Vekt

Den største bensinmodellen til Stihl veier ca 5,5 kg med tom tank. Deres letteste modell veier 4,3 kg.

Til sammenligning veier deres batteridrevne hekksakser fra 2,3 kg til 4,1 kg, batteri ikke medregnet. Vekten på batteriet avhenger av kapasiteten, men de fleste veier mellom 0,8 og 1,8 kg.

Totalvekten på batterimaskiner kan med andre ord ofte bli høyere enn på tilsvarende bensinmaskiner.

Det som er fordelen med batteridrevne hekksakser, er at det finnes ekstraløsninger hvor du kan ha batteriet i beltet eller på ryggen. På den måten slipper du den ekstra vekten på armene når du jobber.

Den letteste hekksaksen med ledning (240V) veier 3 kg, mens den tyngste veier 4,4 kg.

Totalt sett er det derfor maskiner med ledning som veier minst, men for mange vil ledningen ofte være en negativ faktor. Grunnen til dette er at du ofte må benytte lang skjøteledning for å komme til der det trengs, i tillegg til at ledningen kan trekkes ut av stikkontakten under bruk, og i verste fall kuttes av ved et uhell.

Kraft

Det kan være vanskelig å sammenligne de ulike typene hekksakser når det gjelder kraft og effektivitet. En hovedregel er at sagen skal klare å kutte en gren på størrelse med den avstanden som er mellom kuttebladene på saksen.

De største bensinmodellene har ca 1 HK, og for å få tilsvarende kraft på batteri og el-saksene må du velge blant de største modellene.

Støy

Støynivået er noe mange hageeiere tenker på, både for ens egen del, men også for å ta hensyn til naboer. Blant de tre typene hekksaks, er det bensinutgavene som klart støyer mest.

Bensinmodellene til Stihl har et lydnivå på107 dB, mens batterimodellene ligger på et nivå mellom 77 og 96 dB.

De elektriske modellene har et støynivå på mellom 95 og 99 dB.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få gode tilbud og råd 3-4 ganger i året.
Meny