Før du kjøper gressklipper

lørdag 1. mai 2021
Før du kjøper gressklipper

Det finnes svært mange typer og modeller å velge mellom når du skal ha en maskinell gressklipper. Det finnes for eksempel tradisjonelle gressklippere du går bak, både med og uten fremdrift, og i bensin- eller batteriutgaver. Hvis du ikke vil gå bak, kan du velge en du kan sitte på, og hvis du ikke vil gjøre jobben i det hele tatt, kan du velge en robotklipper. I tillegg til mange typer og modeller, finnes det også et stort antall merker å velge mellom, så det er lett å gå seg vill i jakten på den optimale løsningen.

Tradisjonell gressklipper

Bioklipp

Hvis du har tenkt å klippe ofte, er det en fordel med bioklipp. En biogressklipper kutter gresset flere omganger, og småbitene faller ned i plenen og fungerer som naturlig gjødsel. Du slipper å rake.

Doble kniver

Enkelte gressklippere er utstyrt med doble kniver. Disse sørger for et perfekt klipperesultat. Hvis du velger en tradisjonell gressklipper, anbefaler vi på det varmeste doble kniver.

Med eller uten fremdrift

Hvis du har en liten plen eller ikke har noe imot å trene litt mens du klipper, kan det være et alternativ å velge en maskin uten fremdrift. For mange er nok likevel fremdrift på gressklipperen det eneste alternativet, da det gjør jobben veldig mye lettere.

Bensin- eller batteriklipper?

Det har skjedd mye på kort tid i utviklingen av batteridrevne gressklippere. De største batterimaskinene kan jobbe i flere timer uten å lades, og har en kapasitet som holder i massevis for de aller fleste plener. I tillegg har de den egenskapen at motoren selv øker dreiemomentet ved økt belastning, i motsetning til en bensinmotor. I tillegg er støynivået lavere på en batteriklipper, noe naboene nok setter pris på. De dyreste batteriklipperne er som oftest dyrere i innkjøp enn tilsvarende bensinmaskiner, men det er viktig å huske på at ett batteri tilsvarer mange hundre liter bensin, som du slipper å kjøpe de neste årene. Totalkostnaden ved å velge batterigressklipper fremfor bensingressklipper vil i de fleste tilfeller være lavere i løpet av noen års bruk.

Sittegressklipper

Hvis du har store arealer du skal klippe, kan en sittegressklipper være et godt alternativ. De fås som traktorer med klippepadden under, og som frontklippere med klippepadden montert foran. «Zero Turn», eller «spakstyrt» på norsk, er en variant som gjør styringen svært enkel og som gjør at maskinen kan snu rundt sin egen akse. Da slipper du å bruke plass på å svinge.

Sittegressklippere har frem til nå bare vært tilgjengelige med bensinmotor, men også her gjør batterimodeller sitt inntog. Fra og med 2020 vil flere modeller kunne fås med batteridrift.

Robotgressklipper

Hvis du ønsker å gjøre minimalt med innsats for å holde plenen din fin, er en robotgressklipper løsningen for deg. De minste klipperne er beregnet for plener med areal på 300-400 m2, mens de største kan greie plener på 5000-6000 m2. Det finnes med andre ord en robotgressklipper for de fleste.

Felles for alle robotgressklippere er at det legges en kantledning rundt det arealet som skal klippes, og denne kobles inn på hver sin side av ladestasjonen. Trær, lekestativer, stubber eller uthus er ingen hindring for en robotgressklipper, da maskinen vil kjøre rundt dem når man legger en kantledningen rundt disse objektene.

Maskinen klipper helt tilfeldig innenfor det avgrensede området. Etter at plenen er klippet til ønsket lengde for første gang, kan maskinen automatisk holde gresset i lengden hele sesongen.

Hvis maskinen du velger har makskapasitet opp mot det arealet du skal klippe, vil du oppleve at maskinen er ute og klipper veldig ofte for at den skal rekke over alt. Det betyr at den vil klippe når du har lyst til å bruke plenen til lek og andre aktiviteter. Hvis du derimot velger en maskin med større arealkapasitet, kan du programmere den til å kun klippe i de periodene du vet at du ikke kommer til å benytte plenen. Maskinen vil likevel klare å holde gresset i ønsket lengde.

Selv om de fleste robotgressklippere er svært stillegående i forhold til tradisjonelle gressklippere, er det flere grunner til at den ikke skal operere om natten. For det første er det lettere å høre lyden når det ellers er helt stille, og naboer kan bli forstyrret. En annen god grunn til å la den kun jobbe på dagtid, er at pinnsvin ofte er ute og tusler på natten. De kan lett bli ofre for en ivrig robotmaskin.

Selv om alle robotgressklippere skal være utstyrt med sensorer som gjør at de stopper og snur når de møter på hindringer, kan det fort oppstå skader hvis små barn eller husdyr oppholder seg på plenen når maskinen er aktiv. De fleste robotgressklippere kan programmeres til å klippe på bestemte dager og bestemte tider av døgnet.

Enkelte maskiner leveres også med App-funksjon med mulighet til å programmere og endre innstillinger via mobilen.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få gode tilbud og råd 3-4 ganger i året.
Meny